Како македонските земјоделци да им конкурираат на европските

Без конкурентно земјоделско производство странските пазари ни се недостижни
Во последните пет години потрошувачката на храна расте побрзо отколку производство. Тоа би требало да им оди во прилог на аграните земји како што е Македонија. Се поставува прашањето што се може да се направи за да се зголеми домашното производство и истото да биде поконурентно на странските пазари?
Посетата на светските саеми мора да биде редовна пракса, во спротивно недогледно ги затвараме можностите за пласман на земјоделските производи и иновации во земјоделството
За еден Европски земјоделец посетува или изложува на светски саеми и конференции, во просек 3-4 пати во годината.
Истиот воведува новина во работењето во просек на секои 2 години, а се одлучува за нова капитална инвестиција на секои 3-5 години. Со други зборови, постојано вложува во својот бизнис затоа што без инвестиции не може да се биде конкурентен.

Кај нас тоа не е широко применета практика. Но оние кои вложуваат и активно бараат бизнис можност имаат доказ дека македонскиот производ може да биде баран и успешно да продава и на странските пазари.
ПроКредит Банка во рамки на својата активност за поддршка на значајните бизнис сектори во македонската економија, награди 14 проактивни агро бизниси со саемска посета на самеот Фрут Логистка во Берлин. Дека македоснкиот агро претприемач може да продаде на Европскиот пазар е впечатокот од посетата на саемот во Германија. Се бара добар македонски домат, пипер, лубеници, јаболки, краставици, ајвар.

Учеството на најпроактивните македонски агро бизниси на саемот во Берлин потврда дека мора да се следат иновациите во земјоделството доколку се сака конкурентно производство
Прикажаните иновации и инвестициите кои ги прават европските земјоделски гиганти се можеби далеку од нас, но саемот може да понуди визија за потребите на европските пазари и инвестициите кои ни се потребни за да одговориме на барањата на Европскиот пазар.
5 клучни предизвици на македонскиот агро бизнис на кои мора што поскоро да се одговори
Форми на заштита на земјоделскиот род од природни непогоди: системи за управување со наводнувањето и заштитни механизми
Системи за анализа на почвата, квалитот на приносот
Калибрирање на производот според класи
Зачувување на квалитетен свеж производ подолг временски период: ладилници
Развој на бренд, пакување и пласман
Што бара Европа
Свежо овошје и зеленчук: јаболки, грозје, лубеница, краставица, пиперка
Гаранција за стандардизиран квалитет и континуитет во испораката
Органско овошје и зеленчук
Готови производи во категоријата на здрава храна
Бубе Трајковски, Агростарт, најпроактивен агро бизнис во категорија житни култури
‘’Да се биде прв на пазарот значи да се размислува за нови форми во бизнсиот покрај тековното производство, а новите работи можете да ги видите само на саем. Покрај производството на жито размилсуваме оваа година за технологија за производство на лубеници без семки. На саемот добив контакти од компанија од Шпанија и планирам уште оваа сезона на 2 хектари да насадам лубеници без семка со комплетна инвестиција на систем капка по капка. Верувам дека ова е чекор за нов пласман на европските пазари.’’
Транталовски Пере, производител на јаболки, најпроактивен агро бизнис во категорија иновативен пристап во работењето
‘’Органското производство во Македонија е многу помалку развиено отколку во Европа. Верувам дека органското јаболко би имало добар пласман и затоа размислуваме за постеено насочување на родот кон органски јаболки и производство на 100% свеж сок. На саемот се сретнав со 4 производители на мали машини за произвоство на природни сокови од јаболка и препарати за органско третирање на јаболковите насади. Инвестиција во опрема за производство на сок од јаболка со капацитет од 350 литри на час и со годишено производство од 150 тони јаболка придонесува за поголема ефикасност во пласманот на јаболкото кое покрај свежо може да се продава и како готов прозивод.’’
Финансиските компании можат да бидат клучните генератори на транформацијата на Македонија од увозна земјоделска во извозно земјоделска земја. Оттука, за земјоделците банка за поддршка на бизнисот е многу повеќе од исплатен кредит.
Единствената специјализирана бизнис банка кај нас, ПроКредит верува во потенцијалот на овој сегмент и преку различни форми активно го поддржува: финансиска поддршка соодветна на карактеристиките на овој бизнис модел, но и со активен придонес кој развојот и ширењето на бизнисот.

Саемската посета беше пристап до шест илјади бизниси од целиот свет кои работат во тој сегмент. Најпроактивните агро бизниси од Македонија преку Ваквата поддршка од ПроКредит имаа можност да се запознаат со најновите технологии и иновации во земјоделието и да оставарат бизнис контакти за соработка. Така расте бизнисот, со носење на нови порактики кај нас, со инвестиции, со обид да се добијат клучни контакти за нов пласман.
‘’Специјализирана банка мора да ги следи трендовите во секоја индустрија со која работи исто како што ги следи еден проактивен бизнис. Тоа е начинот како специјализирана бизнис банка како ПроКредит умее да разбере кои се потребите на бизнисот и да понуди соодветна финансиска поддршка на инвестиции кои ќе го доближат македоснкиот агро производител до европскиот пазар. На тој начин еден бизнис од соработката со ПроКредит може да добие и повеќе од само финансиски средства. Во тоа е разликата да соработувате со универзална банка наспроти специјализирана бизнис банка. ‘’ изјави Стевче Кузмановски, Директор на сектор за работа со претпријатија од ПроКредит Банка.
Во доменот на финансиската подршка бизнисите може да очекуваат многу полесен пристап до финансирање и на износи до 250.00 ЕУР без обезбедување кои ќе бидат гарантирани преку Земјоделскиот Гарантен фонд, рок на отплата прилагоден на сезоналноста, здружено кредитирање на кооперативи.

Извор: 

Swiss News

Erfolgreicher Austria Showcase Bau und Infrastruktur in Skopje
IMAGE Sieben österreichische Unternehmen präsentierten sich vorTransportminister und Baufirmen Am 5. November 2014 organisierte das AußenwirtschaftsCenterSkopje einen durch die Internationalisierungsoffensive desÖsterreichischen Wirtschaftsministeriums finanzierten Showcase zuBau & Infrastruktur in Mazedonien. Austria Showcase Bau und Infrastruktur in SkopjeSieben österreichische Firmen (u.a. Thales, Voith, Delta Bloc,Terra-Mix) präsentierten sich vor allen relevanten mazedonischenPlayern dieser Branche wie dem Transportminister, dem Direktorder mazedonischen „Asfinag“ sowie den größten Bauunternehmen.Das Thema wird in Mazedonien auch in Zukunft aufgrund vonEBRD-Krediten und IPA... Read More...
Bau von Pflegeheimen und Kindergärten in Mazedonien
IMAGE Regierung bietet Förderungen - auch für Auslandsinvestoren Die mazedonische Regierung fördert den Bau von Alterspflegeheimenund Kindergärten. 35 neue Lokationen sind für den Bau vonPflegeheime identifiziert worden, 55 Objekte sollen erneuertwerden. Für den Bau von neuen Kindergärten stehen 23 Lokationenzur Verfügung.Der Grundstückspreis wird für 1 Euro/m2 angeboten, dieReduzierung der kommunalen Gebühren und Abgaben beträgt 95 %.Auch ausländische Unternehmen können in diesen Bereicheninvestieren. Mehr... Read More...
Schweizer unterliegen Mazedonien deutlich
IMAGE Für die Schweizer Handballer verläuft der Auftakt zur EM-Ausscheidung unbefriedigend. In Mazedonien bezieht die SHV-Auswahl eine 20:27-Niederlage.(si) Die international ins untere Tableau abgerutschte Equipe von Rolf Brack erfüllte zumindest während der ersten 34 Minuten die Erwartungen. Als Roman Sidorowicz das 11:12 markierte, zeichnete sich ein überraschend gutes Ergebnis ab. Dann unterliefen dem Aussenseiter aber zu viele «unforced errors», derweil der EM-Fünfte von 2012 die Schlagzahl nochmals spürbar erhöhte und innerhalb weniger Minute die Zäsur erzwang. Am Ende war die Differenz sogar deutlicher als bei den Niederlagen gegen die Balkan-Equipe in der letzten missratenen... Read More...
Griechenland und Mazedonien streiten vor UN um Staatsnamen
IMAGE NEW YORK (awp international) - Griechenland und das kleine Mazedonien werden ihren Namensstreit jetzt auf höchster Ebene austragen. Der Sondergesandte von UN-Generalsekretär Ban Ki Moon, Matthew Nimetz, will die Vertreter beider Länder nächste Woche in New York erst einzeln und dann gemeinsam empfangen, teilten die Vereinten Nationen am Mittwoch mit. «Ziel ist es, durch unsere Vermittlung eine beiderseits akzeptable Lösung der »Namenssache« zu finden», sagte Nimetz. Griechenland stört sich seit Jahrzehnten an dem Namen «Mazedonien» der einstigen jugoslawischen Teilrepublik, weil die Region - nach Darstellung Athens - kaum etwas gemein habe mit dem antiken Mazedonien, Heimat von... Read More...
Das letzte Refugium des Balkan-Luchses
IMAGE Die Stauung von Gebirgsflüssen im Nationalpark Mavrovo bedroht eine herrliche Landschaft und ihre natürlichen Bewohner. Aber auch die einheimischen Naturschützer werden von den Behörden unter Druck gesetzt.Das Besucherzentrum des Mavrovo-Nationalparks ist ein hübsches Blockhaus. Durch die Büsche am Strassenrand glitzert der See. Ein freundlicher Parkwächter sitzt zwischen geschnitzten Souvenirs und Wanderkarten. Doch an diesem Morgen läuft alles schief. Der Parkwächter ist nervös. Er schwitzt und telefoniert und verschwindet schliesslich im ersten Stock. Ratlos bleibt die kleine Besuchergruppe aus Journalisten und Naturschützern zurück, die eine anderthalbstündige Fahrt hinauf... Read More...

Види новости

Се издава стан во Струмица

Се издава комплетно наместен стан во Струмица.

Повеќе инфо...

Пребарувај

Пријави настан

Пријавете ги бесплатно вашите актуелни настани кои се од интерес на македонците во Швајцарија.
Пријави настан

CH Партнери

Baeckerei Gold
Evolution Design
Maneski Construction
PPC Concept
Swiss Keys Management SA
Velkov Importation

МК Партнери

cobi
dalvina
evolution-webdesign
kuli
lavinter

Бизнис Каталог