Замките на евтината нафта

Веќе една година многу се говори за нафтата, но тоа не е зачудувачки со оглед на драстичниот пад на нејзината цена. Засега нема изгледи за подобрување и 2015. исто така би можела да биде турбулентна, смета Хенрик Беме.

Секаде каде што се троши нафта, дизел или бензин, веќе со недели владее добро расположение. Полн резервор на автомобил е денес поевтин отколку на почетокот на годината, а слично е и со маслото за домаќинство. И покрај данокот, кој чини добар дел од малопродажната цена и тоа дека цените на пумпите многу побавно паѓаат отколку на берзата, нафтените компании пресметаа оти германските возачи за гориво потрошиле дури 5 милијарди евра помалку од минатата година. Тие „заштедени“ пари се трошат за други работи - значи, позитивно за конјуктурата во земјата. И германските извозници имаат причина за радост поради еврото, чија вредност паѓа. Тоа значи дека нивните производи се поевтини на светскиот пазар. А сето тоа заедно наведува се’ повеќе економски стручњаци и институти оптимистично да ги корегираат своите прогнози за економски раст наредната година. Ги чека ли Германија и целата еврозона добра 2015. година?
Тоа не би можело да се каже, посебно ако цената на нафтата остане ниска. Веќе сега светските пазари се исклучително нервозни и тоа го покажа и силната осцилација на вредностите на берзите во измнинатите недели. Ако цените и натаму паѓаат, еврозоната би можела уште подлабоко да пропадне во замката на дефлација, кога парите се всушност повредни од стоката. Со други зборови, луѓето одложуваат големи купувања, фирмите своите инвестиции - бидејќи се’ би можело да биде уште поевтино. Поради намалената побарувачка, цените се’ повеќе паѓаат - се заканува втора фаза на стагнација. Предупредувачки пример за тоа во моментов е Јапонија, третата економија во светот.
Криза во Русија
Притоа се заканува уште една опасност и тоа од земјите каде што се експлоатира нафта. Се закануваат сериозни турбуленции, на пример во Венецуела или во Русија, земји кои се зависни од приходот на нафта уште повеќе од другите. Кога станува збор за Русија, мешавината на санкции и падот на цената на нафтата веќе покажува силно дејство. Националната валута беше во слободен пад, од земјата масовно се повлекуваат пари, а инвеститорите загубија доверба во економијата на земјата.

Но многу се лажат оние кои мислат дека банкротот на Русија на Путин ќе биде без последици за Запад. Целата состојба сериозно потсетува на кризата на земјите во забрзан развој од крајот на деведесеттите години на минатиот век, кога ММФ и Светска банка и’ помогнаа на Русија со многу милијарди долари. Такво нешто денес и од политички причини би било невозможно, со тоа што и тогаш многу од тие милијарди пропаднаа во мрачните руски канали.
Значи, ако Русија објави дека е платежно неспособна, тогаш споменатите стручњаци ќе мораат своите убави прогнози на економски раст повторно да ги корегираат. Тоа важи и за САД, кои од почетокот на фрекинг процесот се значајни производители на нафта и кои придонесоа за преголема понуда на светскиот пазар, па со самото тоа и за падот на цената. И тука се заканува вистинска опасност: фрекинг-концерните за финансирање на скапата технологиија земаа и големи и скапи кредити. Меѓутоа, постои граница по која таквата технологија веќе не се исплаќа. Ако овие фирми банкротираат, тогаш би можело да дојде до сличен финансиски пад како во 2008. година, кој беше предизвикан од меурот на станбени кредити во САД.
И тука не е крајот
Уште еден предупредувачки знак: министерот за нафта на Саудиска Арабија за првпат призна дека оваа нафтена супер сила мора да се „погрижи“ за своја доминација на пазарот за нафта. Ако цената паѓа, нека паѓа, други можат да бидат веќе на колена, а Саудијците да не почувствуваат ништо... Така звучат воените крици.
Без разлика колку е убаво што е евтино горивото, не убаво тоа што на патиштата се враќаат жедни монструми. Одамна немало толку голема побарувачка по теренски возила како што е Хамерот. Лесно забораваме дека нафтата е суровина која ја има се’ помалку и оти мораме да се погрижиме за модерни видови погони и нови видови енергија.
Поради сето тоа, ни останува да се надеваме дека цената на нафтата ќе се стабилизира во наредните години и ќе биде напуштена оваа зона на апсурдна евтиност. Ако тоа не се случи - а во моментов не изгледа дека ќе биде така - тогаш немирот од последниве недели е само благо навестување на бурата која не‘ очекува во наредните години.

Извор: 

Swiss News

Erfolgreicher Austria Showcase Bau und Infrastruktur in Skopje
IMAGE Sieben österreichische Unternehmen präsentierten sich vorTransportminister und Baufirmen Am 5. November 2014 organisierte das AußenwirtschaftsCenterSkopje einen durch die Internationalisierungsoffensive desÖsterreichischen Wirtschaftsministeriums finanzierten Showcase zuBau & Infrastruktur in Mazedonien. Austria Showcase Bau und Infrastruktur in SkopjeSieben österreichische Firmen (u.a. Thales, Voith, Delta Bloc,Terra-Mix) präsentierten sich vor allen relevanten mazedonischenPlayern dieser Branche wie dem Transportminister, dem Direktorder mazedonischen „Asfinag“ sowie den größten Bauunternehmen.Das Thema wird in Mazedonien auch in Zukunft aufgrund vonEBRD-Krediten und IPA... Read More...
Bau von Pflegeheimen und Kindergärten in Mazedonien
IMAGE Regierung bietet Förderungen - auch für Auslandsinvestoren Die mazedonische Regierung fördert den Bau von Alterspflegeheimenund Kindergärten. 35 neue Lokationen sind für den Bau vonPflegeheime identifiziert worden, 55 Objekte sollen erneuertwerden. Für den Bau von neuen Kindergärten stehen 23 Lokationenzur Verfügung.Der Grundstückspreis wird für 1 Euro/m2 angeboten, dieReduzierung der kommunalen Gebühren und Abgaben beträgt 95 %.Auch ausländische Unternehmen können in diesen Bereicheninvestieren. Mehr... Read More...
Schweizer unterliegen Mazedonien deutlich
IMAGE Für die Schweizer Handballer verläuft der Auftakt zur EM-Ausscheidung unbefriedigend. In Mazedonien bezieht die SHV-Auswahl eine 20:27-Niederlage.(si) Die international ins untere Tableau abgerutschte Equipe von Rolf Brack erfüllte zumindest während der ersten 34 Minuten die Erwartungen. Als Roman Sidorowicz das 11:12 markierte, zeichnete sich ein überraschend gutes Ergebnis ab. Dann unterliefen dem Aussenseiter aber zu viele «unforced errors», derweil der EM-Fünfte von 2012 die Schlagzahl nochmals spürbar erhöhte und innerhalb weniger Minute die Zäsur erzwang. Am Ende war die Differenz sogar deutlicher als bei den Niederlagen gegen die Balkan-Equipe in der letzten missratenen... Read More...
Griechenland und Mazedonien streiten vor UN um Staatsnamen
IMAGE NEW YORK (awp international) - Griechenland und das kleine Mazedonien werden ihren Namensstreit jetzt auf höchster Ebene austragen. Der Sondergesandte von UN-Generalsekretär Ban Ki Moon, Matthew Nimetz, will die Vertreter beider Länder nächste Woche in New York erst einzeln und dann gemeinsam empfangen, teilten die Vereinten Nationen am Mittwoch mit. «Ziel ist es, durch unsere Vermittlung eine beiderseits akzeptable Lösung der »Namenssache« zu finden», sagte Nimetz. Griechenland stört sich seit Jahrzehnten an dem Namen «Mazedonien» der einstigen jugoslawischen Teilrepublik, weil die Region - nach Darstellung Athens - kaum etwas gemein habe mit dem antiken Mazedonien, Heimat von... Read More...
Das letzte Refugium des Balkan-Luchses
IMAGE Die Stauung von Gebirgsflüssen im Nationalpark Mavrovo bedroht eine herrliche Landschaft und ihre natürlichen Bewohner. Aber auch die einheimischen Naturschützer werden von den Behörden unter Druck gesetzt.Das Besucherzentrum des Mavrovo-Nationalparks ist ein hübsches Blockhaus. Durch die Büsche am Strassenrand glitzert der See. Ein freundlicher Parkwächter sitzt zwischen geschnitzten Souvenirs und Wanderkarten. Doch an diesem Morgen läuft alles schief. Der Parkwächter ist nervös. Er schwitzt und telefoniert und verschwindet schliesslich im ersten Stock. Ratlos bleibt die kleine Besuchergruppe aus Journalisten und Naturschützern zurück, die eine anderthalbstündige Fahrt hinauf... Read More...

Види новости

Се издава стан во Струмица

Се издава комплетно наместен стан во Струмица.

Повеќе инфо...

Пребарувај

Пријави настан

Пријавете ги бесплатно вашите актуелни настани кои се од интерес на македонците во Швајцарија.
Пријави настан

CH Партнери

Baeckerei Gold
Evolution Design
Maneski Construction
PPC Concept
Swiss Keys Management SA
Velkov Importation

МК Партнери

cobi
dalvina
evolution-webdesign
kuli
lavinter

Бизнис Каталог