Дрим тимот кој ќе ја спаси Европа

Кога Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја намали прогнозата за светскиот раст во 2014 и 2015 година до односно 3,3% и 3,8% од 3,7 и 3,9 отсто, како главна причина беа наведени влошените економски перспективи пред еврозоната, вклучувајќи го и значително побавниот раст во Германија.

Економските незгодите на Европа се рефлектираа во политичката ситуација во регионот, како голем дел од европските гласачи веќе почнуваат да чувствуваат чувство на беспомошност и се тетерават кон идеолошки крајности. Еден претстоен извештај на двајца угледни економисти – Жан Писани-Фери и Хенрик Ендерлајн, сепак може да го покаже вистинскиот пат, пишува поранешниот министер за економија на Турција и администратор на Програмата за развој на ОН Кемал Дервиш во Project Syndicate.

Задачата пред Писани-Фери и Ендерлајн е да измислат нова стратегија за реформи во двете најголеми европски економии, фокусирајќи се на структурните реформи во Франција и зголемувањето на инвестициите во Германија. Надежта е дека заедничкиот извештај, кој ќе биде објавен на 1 декември ќе го донесе потребниот пробив, кој конечно ќе го заживее моторот на раст на еврозоната.

Подготовката на извештајот беше доверена неколку дена по годишната средба на ММФ минатиот месец, на собир на француските министри за финансии и за економија - Мишел Сапен и Емануел Макрон, и германските колеги – Волфганг Шојбле и Зигмар Габриел. Иако средбата не доведе до конкретни политички активности, предводена од извештајот Писани-Фери / Ендерлајн, таа може да го даде почетокот на една поефикасна француско-германска соработка.

Таквата соработка едвај може да дојде во соодветен момент. Неколку недели откако беше даден почетокот на проектот, Франција и Италија ги претставија санираните буџети пред Европската комисија (ЕК), во кои земјите инсистираат на веќе фискална слобода. Сега до крајот на месецот Комисијата треба да одлучи дали Франција се стреми доволно напорно кон реформи, за да избегне казни поради кршење на ветувањето за буџетскиот дефицит да не надминува 3% од БДП следната година.

Ефективна стратегија за реформи ќе мора да најде рамнотежа помеѓу потребата од буџетските ограничувања и макроекономска стабилност, и политики кои ќе го поттикнуваат растот. За последното, предлозите на претседателот на Европската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за напредни парични олеснувања, структурни реформи (особено во Франција и Италија) и делумна фискална експанзија во Германија, нудат една корисна рамка, која да биде надополнета со конкретни мерки.

Управниот одбор на ЕЦБ изнел принципиелна согласност за употреба на првиот од наведените инструменти. Самостојната монетарна експанзија сепак ќе биде недоволна да се извади еврозоната од стагнација.

Покрај тоа, многу од структурните реформи, кои може да се дискутираат или спроведат, иако ќе го поттикнат растот на долг рок, може да имаат ограничувачки ефекти во краток рок. Ова е особено точно, што се однесува до зголемувањето на флексибилноста на пазарот на трудот, што е клучен фактор за долгорочен раст, но може да доведе до зголемување на невработеноста во краток рок.

Затоа и фискалната политика е витална, а Германија треба да поведе зголемување на јавните инвестиции, за да бидат консолидирани приватните и да се охрабри конкуренцијата. Последниот извештај на ММФ, насловен World Economic Outlook, го опишува успехот на овој пристап во услови на рецесија.

Франција и Германија можат да влечат кредити со рекордно ниски камати. Со секоја упатно мудро изработена инвестициона програма би се подобрил билансот на јавниот сектор. Имајќи предвид и дефицитот на тековната сметка на еврозоната од речиси 350 милијарди долари, нема ризик од криза во платниот биланс.

Клучот во случајот е довербата. Германија мора да верува дека согласноста да го олабави фискалниот појас на еврозоната нема да доведе до одложување на структурните реформи, а државите како Франција треба да знаат дека премногу ограничувања нема да ги изостри ефектите од политички најтешките структурни реформи во краток рок.

Во овој дух политичката поддршка на највисоко ниво, изразена на начин на кој да се добие одобрение од европските граѓани, ќе биде витална. Габриел и Макрон треба да ја поведат промената поддржани од Сапен и Шојбле. Се разбира, германскиот канцелар Ангела Меркел и францускиот премиер Мануел Валцер, без да се спомене новата ЕК, исто така треба да го поддржат проектот.

Исчезнатата доверба е проблем за целата еврозона, но француско-германските односи се неговото јадро. А како што покажува искуството, активностите на Германија и Франција можат да имаат голем ефект кога двете страни работат заедно. Она што претставува иницијативата Писани-Фери / Ендерлајн, е силата на овие односи и она што со доволно политичка поддршка, би можело да ја заживее Европа.

Извор: 

Swiss News

Erfolgreicher Austria Showcase Bau und Infrastruktur in Skopje
IMAGE Sieben österreichische Unternehmen präsentierten sich vorTransportminister und Baufirmen Am 5. November 2014 organisierte das AußenwirtschaftsCenterSkopje einen durch die Internationalisierungsoffensive desÖsterreichischen Wirtschaftsministeriums finanzierten Showcase zuBau & Infrastruktur in Mazedonien. Austria Showcase Bau und Infrastruktur in SkopjeSieben österreichische Firmen (u.a. Thales, Voith, Delta Bloc,Terra-Mix) präsentierten sich vor allen relevanten mazedonischenPlayern dieser Branche wie dem Transportminister, dem Direktorder mazedonischen „Asfinag“ sowie den größten Bauunternehmen.Das Thema wird in Mazedonien auch in Zukunft aufgrund vonEBRD-Krediten und IPA... Read More...
Bau von Pflegeheimen und Kindergärten in Mazedonien
IMAGE Regierung bietet Förderungen - auch für Auslandsinvestoren Die mazedonische Regierung fördert den Bau von Alterspflegeheimenund Kindergärten. 35 neue Lokationen sind für den Bau vonPflegeheime identifiziert worden, 55 Objekte sollen erneuertwerden. Für den Bau von neuen Kindergärten stehen 23 Lokationenzur Verfügung.Der Grundstückspreis wird für 1 Euro/m2 angeboten, dieReduzierung der kommunalen Gebühren und Abgaben beträgt 95 %.Auch ausländische Unternehmen können in diesen Bereicheninvestieren. Mehr... Read More...
Schweizer unterliegen Mazedonien deutlich
IMAGE Für die Schweizer Handballer verläuft der Auftakt zur EM-Ausscheidung unbefriedigend. In Mazedonien bezieht die SHV-Auswahl eine 20:27-Niederlage.(si) Die international ins untere Tableau abgerutschte Equipe von Rolf Brack erfüllte zumindest während der ersten 34 Minuten die Erwartungen. Als Roman Sidorowicz das 11:12 markierte, zeichnete sich ein überraschend gutes Ergebnis ab. Dann unterliefen dem Aussenseiter aber zu viele «unforced errors», derweil der EM-Fünfte von 2012 die Schlagzahl nochmals spürbar erhöhte und innerhalb weniger Minute die Zäsur erzwang. Am Ende war die Differenz sogar deutlicher als bei den Niederlagen gegen die Balkan-Equipe in der letzten missratenen... Read More...
Griechenland und Mazedonien streiten vor UN um Staatsnamen
IMAGE NEW YORK (awp international) - Griechenland und das kleine Mazedonien werden ihren Namensstreit jetzt auf höchster Ebene austragen. Der Sondergesandte von UN-Generalsekretär Ban Ki Moon, Matthew Nimetz, will die Vertreter beider Länder nächste Woche in New York erst einzeln und dann gemeinsam empfangen, teilten die Vereinten Nationen am Mittwoch mit. «Ziel ist es, durch unsere Vermittlung eine beiderseits akzeptable Lösung der »Namenssache« zu finden», sagte Nimetz. Griechenland stört sich seit Jahrzehnten an dem Namen «Mazedonien» der einstigen jugoslawischen Teilrepublik, weil die Region - nach Darstellung Athens - kaum etwas gemein habe mit dem antiken Mazedonien, Heimat von... Read More...
Das letzte Refugium des Balkan-Luchses
IMAGE Die Stauung von Gebirgsflüssen im Nationalpark Mavrovo bedroht eine herrliche Landschaft und ihre natürlichen Bewohner. Aber auch die einheimischen Naturschützer werden von den Behörden unter Druck gesetzt.Das Besucherzentrum des Mavrovo-Nationalparks ist ein hübsches Blockhaus. Durch die Büsche am Strassenrand glitzert der See. Ein freundlicher Parkwächter sitzt zwischen geschnitzten Souvenirs und Wanderkarten. Doch an diesem Morgen läuft alles schief. Der Parkwächter ist nervös. Er schwitzt und telefoniert und verschwindet schliesslich im ersten Stock. Ratlos bleibt die kleine Besuchergruppe aus Journalisten und Naturschützern zurück, die eine anderthalbstündige Fahrt hinauf... Read More...

Види новости

Се издава стан во Струмица

Се издава комплетно наместен стан во Струмица.

Повеќе инфо...

Пребарувај

Пријави настан

Пријавете ги бесплатно вашите актуелни настани кои се од интерес на македонците во Швајцарија.
Пријави настан

CH Партнери

Baeckerei Gold
Evolution Design
Maneski Construction
PPC Concept
Swiss Keys Management SA
Velkov Importation

МК Партнери

cobi
dalvina
evolution-webdesign
kuli
lavinter

Бизнис Каталог