Позитивниот економски тренд ќе продолжи и во второто полугоди

Странските директни инвестиции и најавената изградба на повеќе капитални проекти, најмногу автопатишатата ќе бидат клучниот мотор за растот на домашната економија во второто полугодие годинава, но и во следниот период.

Економистите кои за еВести ги анализираа економските текови во државата очекуваат засилен раст на домашната економија. Оптимистичките очекувања ги подгреваат и резултатите кои брутодомашниот производ (БДП) ги имаше во првиот квартал од оваа година.

Во продолжение следува анализата на еВести

Статистика веќе измери дека во првите три месеци БДП порасна за 3,9 отсто. Следува полугодие на позначајни резултати, што ќе значи и добра година за македонската економија, велат аналитичарите.

-Сметам дека растот во претстојниот период повторно ќе се темели на отпочнатите две економски тенденции: странските директни инвестиции и капиталните проекти на Владата (особено најавените автопатишта). Верувам дека позитивни ефекти ќе има и подобрувањето на надворешнат апобарувачка меѓутоа сметам дека таа уште некое догледно време нема да доминира, во смисла на носител на растот. Ризиците иако со значајно поблага магнитуда ги има и сега, вели за еВести Марјан Петрески, професор на Американ колеџ.

Тој вели дека треба да се чека да се види како ќе се реализираат странските инвестиции и како ќе се одвиваат работите со капиталните инвестиции за кои има ризик да притиснат и кај долгот, но напоменува дека и да има ново задолжување кога е за оваа намена тоа е продуктивно.

Оптимистички бројки

Всушност и регистрираниот раст од 3,9 отсто на БДП во првиот квартал во најголема мера е генериран од значајниот раст на градежништвото, гранка која стана двигател поради градежните зафати во земјата, повеќето јавни, владини нарачки. Се реновираат патишта, се градат автопатишта. Во тој период градежништвото пораснало за 14 проценти, а вкупниот раст е најголем во Европа. Сега економистите токму поради најавените нови инфраструктурни инвестиции оќекуваат растот во градежништвото да придоенсе за уште поголем раст на економијата, дури уште годинава.

Инаку според последните податоци во првите три месеци годинава во Македонија како странски директни инвестиции влегол капитал во вредност од 87 милиони евра. Станува збор за пораст од скоро десет милиони евра во однос на истиот период лани.

Странските директни инвестиции се една од клучните работи кои како фокус ја посочи премиерот Никола Груевски во работата на новата Влада. Во следните четири години се очекуваат најмалку триесетина нови странски инвестиции во слободните и индустриските зони, кои ќе креираат над 10.000 директни работни места. Во годините кои следат извршната власт очекува и раст на извозот

од околу 10 проценти и раст на увозот од околу 8 проценти годишно.

Поголем раст од очекуваниот

Но, да продложи зацртаната реализација на капиталните проекти и Владата да се фокусира најмногу на економијата како свои приритети го потенцира и премиерот Груевски. На чекор пред стартот на второто полугодие, тој смета оти досегашните резултати годинава се добри. Растот на БДП од 3,9 проценти во првиот квартал, растот на извозот од 15 отсто, растот на прометот во индустријата од околу 6%, според него се податоци кои укажуваат на позитивни економски трендови во Македонија, дури и подобри од проекциите на Владата, Централната банка и на ММФ.

-Тоа е одлично и тоа укажува дека сигурноста дека нашите проценки за целата година сигурно ќе се остварат, освен ако нема повторно некоја економска или светска криза, но да се недеваме дека тоа нема да се повтори. И во една таква ситуација на нормални услови во опкружувањето, очекуваме нашите проекции да се остварат а можеби и да се надминат на годишно ново, бидејќи во првиот квартал очекувањата се веќе надминати, истакна Груевски.

Владата веќе најави и нов сет економски мерки за дополнително подобрување на економската слика.

Инаку за годинава Народната банка предвиде раст на економијата од 3,7 проценти, а 4,4 отсто следната година. Проекциите на ММФ и на Владата се годината да заврши со раст од 3,5 проценти, а Европската комисија и Светска банка со 3 проценти. Според Брисел, македонската економија годинава ќе забележи четврти најдобар резултат во Европа, по Летонија, Литванија и Полска.

Извор: 

Swiss News

Erfolgreicher Austria Showcase Bau und Infrastruktur in Skopje
IMAGE Sieben österreichische Unternehmen präsentierten sich vorTransportminister und Baufirmen Am 5. November 2014 organisierte das AußenwirtschaftsCenterSkopje einen durch die Internationalisierungsoffensive desÖsterreichischen Wirtschaftsministeriums finanzierten Showcase zuBau & Infrastruktur in Mazedonien. Austria Showcase Bau und Infrastruktur in SkopjeSieben österreichische Firmen (u.a. Thales, Voith, Delta Bloc,Terra-Mix) präsentierten sich vor allen relevanten mazedonischenPlayern dieser Branche wie dem Transportminister, dem Direktorder mazedonischen „Asfinag“ sowie den größten Bauunternehmen.Das Thema wird in Mazedonien auch in Zukunft aufgrund vonEBRD-Krediten und IPA... Read More...
Bau von Pflegeheimen und Kindergärten in Mazedonien
IMAGE Regierung bietet Förderungen - auch für Auslandsinvestoren Die mazedonische Regierung fördert den Bau von Alterspflegeheimenund Kindergärten. 35 neue Lokationen sind für den Bau vonPflegeheime identifiziert worden, 55 Objekte sollen erneuertwerden. Für den Bau von neuen Kindergärten stehen 23 Lokationenzur Verfügung.Der Grundstückspreis wird für 1 Euro/m2 angeboten, dieReduzierung der kommunalen Gebühren und Abgaben beträgt 95 %.Auch ausländische Unternehmen können in diesen Bereicheninvestieren. Mehr... Read More...
Schweizer unterliegen Mazedonien deutlich
IMAGE Für die Schweizer Handballer verläuft der Auftakt zur EM-Ausscheidung unbefriedigend. In Mazedonien bezieht die SHV-Auswahl eine 20:27-Niederlage.(si) Die international ins untere Tableau abgerutschte Equipe von Rolf Brack erfüllte zumindest während der ersten 34 Minuten die Erwartungen. Als Roman Sidorowicz das 11:12 markierte, zeichnete sich ein überraschend gutes Ergebnis ab. Dann unterliefen dem Aussenseiter aber zu viele «unforced errors», derweil der EM-Fünfte von 2012 die Schlagzahl nochmals spürbar erhöhte und innerhalb weniger Minute die Zäsur erzwang. Am Ende war die Differenz sogar deutlicher als bei den Niederlagen gegen die Balkan-Equipe in der letzten missratenen... Read More...
Griechenland und Mazedonien streiten vor UN um Staatsnamen
IMAGE NEW YORK (awp international) - Griechenland und das kleine Mazedonien werden ihren Namensstreit jetzt auf höchster Ebene austragen. Der Sondergesandte von UN-Generalsekretär Ban Ki Moon, Matthew Nimetz, will die Vertreter beider Länder nächste Woche in New York erst einzeln und dann gemeinsam empfangen, teilten die Vereinten Nationen am Mittwoch mit. «Ziel ist es, durch unsere Vermittlung eine beiderseits akzeptable Lösung der »Namenssache« zu finden», sagte Nimetz. Griechenland stört sich seit Jahrzehnten an dem Namen «Mazedonien» der einstigen jugoslawischen Teilrepublik, weil die Region - nach Darstellung Athens - kaum etwas gemein habe mit dem antiken Mazedonien, Heimat von... Read More...
Das letzte Refugium des Balkan-Luchses
IMAGE Die Stauung von Gebirgsflüssen im Nationalpark Mavrovo bedroht eine herrliche Landschaft und ihre natürlichen Bewohner. Aber auch die einheimischen Naturschützer werden von den Behörden unter Druck gesetzt.Das Besucherzentrum des Mavrovo-Nationalparks ist ein hübsches Blockhaus. Durch die Büsche am Strassenrand glitzert der See. Ein freundlicher Parkwächter sitzt zwischen geschnitzten Souvenirs und Wanderkarten. Doch an diesem Morgen läuft alles schief. Der Parkwächter ist nervös. Er schwitzt und telefoniert und verschwindet schliesslich im ersten Stock. Ratlos bleibt die kleine Besuchergruppe aus Journalisten und Naturschützern zurück, die eine anderthalbstündige Fahrt hinauf... Read More...

Види новости

Се издава стан во Струмица

Се издава комплетно наместен стан во Струмица.

Повеќе инфо...

Пребарувај

Пријави настан

Пријавете ги бесплатно вашите актуелни настани кои се од интерес на македонците во Швајцарија.
Пријави настан

CH Партнери

Baeckerei Gold
Evolution Design
Maneski Construction
PPC Concept
Swiss Keys Management SA
Velkov Importation

МК Партнери

cobi
dalvina
evolution-webdesign
kuli
lavinter

Бизнис Каталог