Економскиот раст како метод за спречување на егзодусот

Според последните податоци на Европската комисија, финансиската криза од 2008 година која зафати поголем дел од земјите од Унијата полека стивнува, но последиците од неа сé уште се чувствуваат и ова е најмногу изразено преку зголемениот степен на невработеност во европските земји.
Што понатаму, како може Европа, но во овој контекст и Македонија, да се справи со сé поголемиот број млади кои својата иднина ја гледаат подалеку од европските земји. Според американскиот новинар и колумнист за National Affairs, и соработник во The Wall Street Journal, Џон Фанд, европските политичари прават многу добри работи, но создавањето на работни места, пак, не е една од нив.

„Во Европа има војна во однос на тоа што политичарите во многу земји направија огромни количества на долгови, пред сé, за да се избегнат болни одлуки околу реструктрурирањето на економија, а овие долгови ќе бидат голем товар за младите во Европа. Европа прави многу добри работи, но не прави доволно за да отвори работни места за младите луѓе. Во Грција невработеноста на младите изнесува 70 проценти, во Шпанија таа изнесува 50 проценти, додека во Италија невработеноста на младите изнесува 35 проценти. Ова е разочарувачки за младите луѓе кои ја започнуваат својата иднина, основаат семејство и сакаат да водат просперитетен живот. Низ Европа, кога луѓето ќе ги запрашате дали нивните деца ќе имаат добар живот како нив и дали ќе има просперитет, повеќето одговараат дека тоа нема да се случи. Верувам дека младите мораат на постарите генерации да им одговорат дека не сакаат да зависат од нивните пензии, но дека мора во иднина да се преземат одредени чекори за подобар живот", смета Фанд.

Според Американецот, напуштањето на ЕУ од страна на младите станува сé поголем тренд во последните неколку години, а како пример за ова ја наведува ситуацијата со Португалија, една од оние земји која беше најтешко погодена од финансиската криза.

„Гледате како луѓето ја напуштаат Европа, така на пример во Португалија, во последните пет години, 120 илјади ја напуштиле земјата, и тоа не во други европски земји, па така 70 илјади Португалци имаат заминато во Ангола, а ова досега е невидено. Луѓето го напуштаат 'првиот свет' за да одат во 'третиот свет' во потрага по подобри економски можности", вели Фанд.

Економскиот раст според Фанд е клучен фактор за да се избегне уште поголем егзодус на младите работоспособни лица, а постојат многу веќе испробани мерки кои можат да доведат до економски раст во овие земји.

„Младите мора да ги убедат политичарите и постарите генерации дека мора да користат модерни методи за да се воспостави економски раст. Економскиот раст може да го направи општеството многу помирно, може да ги намали тензиите меѓу класите и групите во општеството, знаеме дека постојат начини за да се постигне економски раст. Постојат ниски даноци, регулативи кои имаат смисла, дисциплина на пазарната економија, потоа има транспарентност во владите, ова се основни принципи а она што го гледаме во ЕУ е дека Унијата некои работи ги прави многу добро, како што се борбата против корупцијата, потоа независноста во судството, намалувањето на корупцијата, но сепак, ЕУ не создава работни места, туку таа ги уништува. Во последните 30 години во западна Европа нема нови работни места во приватниот сектор туку тоа се работни места во владината администрација или во земјите каде што бројот на населението е намален", вели Фанд.

Како и многу европски земји, Македонија не беше имуна на економската криза, но според македонските студенти, сепак постои можност за просперитет на македонската економија, со цел младите лица да останат во земјата.

„Постојат голем број на бизнис во Македонија кои ние можеме да ги реализираме. Така на пример постојат многу бизниси од областа на земјоделството и сточарството но не се реализирани. На пример, производството на магарешко млеко и сирење, тоа е толку барано во светот и е најкомпатибилно, но не секој во земјава се обидува да го започне тој бизнис. Доколку јас имам можност и финансии, истиот бизнис би го започнала уште денес", вели Софија Милкова, студент на Правниот факултет.

„Младите имаат просперитет во Македонија и сметам дека е многу погрешно што многу од младите својата иднина ја бараат надвор а не гледаат перспектива тука. Многумина не ни почнале бараат работа, се разочаруваат уште по завршуваат на факултет кога нема да најдат работа и потоа чекаат уште 5-6 години. Многумина го запоставуаат земјоделството како битен фактор бидејќи Македонија е земјоделска земја којашто целиот свој БДП го базира на тоа и доаѓа од земјоделството и сметам дека многу од младите кои се гледаат како идни бизнисмени треба да започнат и да работат нешто од таа сфера", смета Катерина Мишева, студент на Правниот факултет

Она што државата би можела да преземе за го направи овој процес поефикасен е и намалување на регулациите, смета Рубин Јовановски, студент на Електротехничкиот факултет.

„Младите во Македонија имаат релативно добра перспектива за да продолжат да живеат тука наместо да се иселуваат, но мора повеќе да се работи на тоа да се намалат регулациите од државата за да можат младите полесно да започнуваат со бизниси, затоа што колку повеќе државата наметнува регулации и разни давачки толку е потешко за млад човек со ограничени финансиски средства да започне со бизнис и да започне да ризикува", вели Јовановски.

Извор: 

Swiss News

Erfolgreicher Austria Showcase Bau und Infrastruktur in Skopje
IMAGE Sieben österreichische Unternehmen präsentierten sich vorTransportminister und Baufirmen Am 5. November 2014 organisierte das AußenwirtschaftsCenterSkopje einen durch die Internationalisierungsoffensive desÖsterreichischen Wirtschaftsministeriums finanzierten Showcase zuBau & Infrastruktur in Mazedonien. Austria Showcase Bau und Infrastruktur in SkopjeSieben österreichische Firmen (u.a. Thales, Voith, Delta Bloc,Terra-Mix) präsentierten sich vor allen relevanten mazedonischenPlayern dieser Branche wie dem Transportminister, dem Direktorder mazedonischen „Asfinag“ sowie den größten Bauunternehmen.Das Thema wird in Mazedonien auch in Zukunft aufgrund vonEBRD-Krediten und IPA... Read More...
Bau von Pflegeheimen und Kindergärten in Mazedonien
IMAGE Regierung bietet Förderungen - auch für Auslandsinvestoren Die mazedonische Regierung fördert den Bau von Alterspflegeheimenund Kindergärten. 35 neue Lokationen sind für den Bau vonPflegeheime identifiziert worden, 55 Objekte sollen erneuertwerden. Für den Bau von neuen Kindergärten stehen 23 Lokationenzur Verfügung.Der Grundstückspreis wird für 1 Euro/m2 angeboten, dieReduzierung der kommunalen Gebühren und Abgaben beträgt 95 %.Auch ausländische Unternehmen können in diesen Bereicheninvestieren. Mehr... Read More...
Schweizer unterliegen Mazedonien deutlich
IMAGE Für die Schweizer Handballer verläuft der Auftakt zur EM-Ausscheidung unbefriedigend. In Mazedonien bezieht die SHV-Auswahl eine 20:27-Niederlage.(si) Die international ins untere Tableau abgerutschte Equipe von Rolf Brack erfüllte zumindest während der ersten 34 Minuten die Erwartungen. Als Roman Sidorowicz das 11:12 markierte, zeichnete sich ein überraschend gutes Ergebnis ab. Dann unterliefen dem Aussenseiter aber zu viele «unforced errors», derweil der EM-Fünfte von 2012 die Schlagzahl nochmals spürbar erhöhte und innerhalb weniger Minute die Zäsur erzwang. Am Ende war die Differenz sogar deutlicher als bei den Niederlagen gegen die Balkan-Equipe in der letzten missratenen... Read More...
Griechenland und Mazedonien streiten vor UN um Staatsnamen
IMAGE NEW YORK (awp international) - Griechenland und das kleine Mazedonien werden ihren Namensstreit jetzt auf höchster Ebene austragen. Der Sondergesandte von UN-Generalsekretär Ban Ki Moon, Matthew Nimetz, will die Vertreter beider Länder nächste Woche in New York erst einzeln und dann gemeinsam empfangen, teilten die Vereinten Nationen am Mittwoch mit. «Ziel ist es, durch unsere Vermittlung eine beiderseits akzeptable Lösung der »Namenssache« zu finden», sagte Nimetz. Griechenland stört sich seit Jahrzehnten an dem Namen «Mazedonien» der einstigen jugoslawischen Teilrepublik, weil die Region - nach Darstellung Athens - kaum etwas gemein habe mit dem antiken Mazedonien, Heimat von... Read More...
Das letzte Refugium des Balkan-Luchses
IMAGE Die Stauung von Gebirgsflüssen im Nationalpark Mavrovo bedroht eine herrliche Landschaft und ihre natürlichen Bewohner. Aber auch die einheimischen Naturschützer werden von den Behörden unter Druck gesetzt.Das Besucherzentrum des Mavrovo-Nationalparks ist ein hübsches Blockhaus. Durch die Büsche am Strassenrand glitzert der See. Ein freundlicher Parkwächter sitzt zwischen geschnitzten Souvenirs und Wanderkarten. Doch an diesem Morgen läuft alles schief. Der Parkwächter ist nervös. Er schwitzt und telefoniert und verschwindet schliesslich im ersten Stock. Ratlos bleibt die kleine Besuchergruppe aus Journalisten und Naturschützern zurück, die eine anderthalbstündige Fahrt hinauf... Read More...

Види новости

Се издава стан во Струмица

Се издава комплетно наместен стан во Струмица.

Повеќе инфо...

Пребарувај

Пријави настан

Пријавете ги бесплатно вашите актуелни настани кои се од интерес на македонците во Швајцарија.
Пријави настан

CH Партнери

Baeckerei Gold
Evolution Design
Maneski Construction
PPC Concept
Swiss Keys Management SA
Velkov Importation

МК Партнери

cobi
dalvina
evolution-webdesign
kuli
lavinter

Бизнис Каталог