Слободната трговија меѓу ЕУ и САД - на штета на граѓаните?

Поголем стопански пораст, трговија и нови работни места - тоа треба да го донесе новиот трговски договор меѓу САД и Европа. Но, сѐ погласна е критиката дека се работи само за празни ветувања.

Од минатата година Европската комисија и САД интензивно преговараат околу Трансатлантското трговско и инвестициско партнерство, ТТИП. Целта на оваа спогодба би требало да биде најголемата слободна трговска зона на светот со над 800 милиони жители. Би требало да бидат намалени царинските стапки меѓу САД и ЕУ, да ги снема трговските бариери, а да бидат усогласени стандардите и заштитата на потрошуваачите и околината. Двете страни во преговорите се надеваат овој договор да биде голем поттик за стопанството и со себе да донесе позитивни придружни ефекти како творање нови работни места.

Подобрување за сите?

Поддржувачите на договорот во своите оптимистички прогнози се потпираат врз студиите како онаа, која по налог на фондацијата Бертелсман ја подготви ИФО институтот од Минхен. Главниот автор на оваа студија, Габриел Фелбермајер предвидува пораст на трговскиот волумен од дури 90 проценти. Според чиста математика, и приходот по глава на жител во оваа супер-трговска зона би пораснал среднорочно за речиси 5 проценти. Оптимистички се и очекувањата во поглед на отворање нови работни места. Само во Германија се очекуваат 180 нови илјади работни места. Но, Фелбермајер, и покрај позитивните ефекти од спогодбата, предупредува да не се фрлаат во вода и останатите мерки за оживување на пазарот на труд.

„Тие мерки се поефикасни од спогодбата за слободна трговија“, вели Фелбермајер.

Нетранспарентни преговори

Додека овој експерт е воздржан оптимист, Пиа Еберхард од Корпореит Еуроп Обсерватори, организација која се занимава со надгледувањето на лобистите во ЕУ, смета дека граѓаните нема да имаат претерана корист од спогодбата. Напротив. Таа гледа посебна опасност во разводнувањето на европските стандарди, посебно во однос на законската регулатива кај прехранбените производи.

„На нашите чинии може да стигне повеќе генетски модифицирана храна или пилиња дезинфицирани со хлор, што досега е забрането во ЕУ“, вели Еберхард. Американската земјоделска индустрија уште пред преговорите јасно стави на знаење дека сака пробив на европскиот пазар. Натамошни ефекти од олабавувањето на строгите европски норми би можело да бидат снижените стандарди и кога станува збор за правата на работниците или заштитата на авторските права. Преговарачот на ЕК, Игнасио Гарсија Берчеро неодамна нагласи дека европската страна во преговорите повлекла „црвени линии“ кои не смеат да бидат игнорирани. Но критичарите не се смирени со тоа, првенствено затоа што најголем дел од преговорите се одвива во длабока тајност. Како што критикува и Пиа Еберхард, содржината на поглавијата на преговорите, за разлика од останатите важни документи во ЕУ, кои се достапни на јавноста, е прекриена со превез на тајност.

Суд за потребите на индустријата

Истовремено, лобистите на разните индустрии очигледно имаат увид во одделните поглавија на преговорите.

„За разлика од осносот кон претприемачите, преговарачите не одржаа ни еден состанок со претставниците на синдикатите, заштитниците на правата на потрошувачите и на животната околина“, критикува Еберхард. Посебно спорни се деловите од спогодбата кои се однесуваат на идната заштита на правата на инвеститорите, кои, во случај да се чувствуваат загрозени, своите права ќе можат да ги изборат пред посебна инстанца, ИСДС, чие основање би требало да биде составен дел на договорот. Боде очи што овие „судови за надминување на недоразбирањата“ би требало да функционираат надвор од важечките правни системи.

„Од цивилно-правен аспект овие арбитражни судови се целосно непотребни, а силните индустриски сојузи со нив сакаат да воспостават паралални правни системи надвор од досегот на политиката и на јавноста“, критикува Петер Фукс, директор на еколошко-економската организација „Пауер Шифт“. За воведување вакви судови посебно се залагаа мултинационалните концерни како американскиот енергетски гигант Шеврон.

По жестоката критика, темата ИСДС засега е исфрлена од преговорите. Исто така е најавено преговорите во иднина да бидат потранспарентни.

„И покрај тоа, до денес нема достапен ниеден текст од преговарачките поглавја. Цивилното општество и натаму е целосно исклучено од овој процес“, критикува Пиа Еберхард.

Во март би требало да почне нов круг преговори. Меѓутоа, никој не очекува дека ТТИП спогодбата ќе биде потпишана пред претседателските избори во САД во 2016. година.

Извор:

Swiss News

Erfolgreicher Austria Showcase Bau und Infrastruktur in Skopje
IMAGE Sieben österreichische Unternehmen präsentierten sich vorTransportminister und Baufirmen Am 5. November 2014 organisierte das AußenwirtschaftsCenterSkopje einen durch die Internationalisierungsoffensive desÖsterreichischen Wirtschaftsministeriums finanzierten Showcase zuBau & Infrastruktur in Mazedonien. Austria Showcase Bau und Infrastruktur in SkopjeSieben österreichische Firmen (u.a. Thales, Voith, Delta Bloc,Terra-Mix) präsentierten sich vor allen relevanten mazedonischenPlayern dieser Branche wie dem Transportminister, dem Direktorder mazedonischen „Asfinag“ sowie den größten Bauunternehmen.Das Thema wird in Mazedonien auch in Zukunft aufgrund vonEBRD-Krediten und IPA... Read More...
Bau von Pflegeheimen und Kindergärten in Mazedonien
IMAGE Regierung bietet Förderungen - auch für Auslandsinvestoren Die mazedonische Regierung fördert den Bau von Alterspflegeheimenund Kindergärten. 35 neue Lokationen sind für den Bau vonPflegeheime identifiziert worden, 55 Objekte sollen erneuertwerden. Für den Bau von neuen Kindergärten stehen 23 Lokationenzur Verfügung.Der Grundstückspreis wird für 1 Euro/m2 angeboten, dieReduzierung der kommunalen Gebühren und Abgaben beträgt 95 %.Auch ausländische Unternehmen können in diesen Bereicheninvestieren. Mehr... Read More...
Schweizer unterliegen Mazedonien deutlich
IMAGE Für die Schweizer Handballer verläuft der Auftakt zur EM-Ausscheidung unbefriedigend. In Mazedonien bezieht die SHV-Auswahl eine 20:27-Niederlage.(si) Die international ins untere Tableau abgerutschte Equipe von Rolf Brack erfüllte zumindest während der ersten 34 Minuten die Erwartungen. Als Roman Sidorowicz das 11:12 markierte, zeichnete sich ein überraschend gutes Ergebnis ab. Dann unterliefen dem Aussenseiter aber zu viele «unforced errors», derweil der EM-Fünfte von 2012 die Schlagzahl nochmals spürbar erhöhte und innerhalb weniger Minute die Zäsur erzwang. Am Ende war die Differenz sogar deutlicher als bei den Niederlagen gegen die Balkan-Equipe in der letzten missratenen... Read More...
Griechenland und Mazedonien streiten vor UN um Staatsnamen
IMAGE NEW YORK (awp international) - Griechenland und das kleine Mazedonien werden ihren Namensstreit jetzt auf höchster Ebene austragen. Der Sondergesandte von UN-Generalsekretär Ban Ki Moon, Matthew Nimetz, will die Vertreter beider Länder nächste Woche in New York erst einzeln und dann gemeinsam empfangen, teilten die Vereinten Nationen am Mittwoch mit. «Ziel ist es, durch unsere Vermittlung eine beiderseits akzeptable Lösung der »Namenssache« zu finden», sagte Nimetz. Griechenland stört sich seit Jahrzehnten an dem Namen «Mazedonien» der einstigen jugoslawischen Teilrepublik, weil die Region - nach Darstellung Athens - kaum etwas gemein habe mit dem antiken Mazedonien, Heimat von... Read More...
Das letzte Refugium des Balkan-Luchses
IMAGE Die Stauung von Gebirgsflüssen im Nationalpark Mavrovo bedroht eine herrliche Landschaft und ihre natürlichen Bewohner. Aber auch die einheimischen Naturschützer werden von den Behörden unter Druck gesetzt.Das Besucherzentrum des Mavrovo-Nationalparks ist ein hübsches Blockhaus. Durch die Büsche am Strassenrand glitzert der See. Ein freundlicher Parkwächter sitzt zwischen geschnitzten Souvenirs und Wanderkarten. Doch an diesem Morgen läuft alles schief. Der Parkwächter ist nervös. Er schwitzt und telefoniert und verschwindet schliesslich im ersten Stock. Ratlos bleibt die kleine Besuchergruppe aus Journalisten und Naturschützern zurück, die eine anderthalbstündige Fahrt hinauf... Read More...

Види новости

Се издава стан во Струмица

Се издава комплетно наместен стан во Струмица.

Повеќе инфо...

Пребарувај

Пријави настан

Пријавете ги бесплатно вашите актуелни настани кои се од интерес на македонците во Швајцарија.
Пријави настан

CH Партнери

Baeckerei Gold
Evolution Design
Maneski Construction
PPC Concept
Swiss Keys Management SA
Velkov Importation

МК Партнери

cobi
dalvina
evolution-webdesign
kuli
lavinter

Бизнис Каталог