Добро образовани, лошо платени

Масовно доселување поради сиромаштија од Источна Европа? Актуелните студии даваат поинаква слика: Источноевропските доселеници честопати се добро образовани, но повеќето од половината работат во сектор со ниски плати.

 Украински лекар, кој вози такси во Берлин, хигиеничарка од Бугарија со завршен факултет, докториран хемичар од Романија како чистач на прозорци - вакви се клишеата за доселениците, кои во Германија работат под своите квалификации. Но, очигледно тие не ретко се реалност, ова барем може да се прочита од статистиката на Агенцијата за вработување.

Според тие податоци уделот на источноевропските доселеници кои работат во секторот со ниски плати е особено висок: во декември 2012 година 53 проценти од нив работеле под прагот за ниски примања, значи заработувале помалку од две третини од просечната плата. Кај Германците овој процент е понизок од 20 отсто.

Преквалификувани и премалку платени

Истовремено нивото на образование меѓу доселениците постојано расте, потврдува Нина Нојбекер од Германскиот институт за економски истражувања. „Утврдивме дека оние кои во Германија дошле од 2004. година се значително поквалификувани отколку доселениците од претходните години“. Според статистиките кои таа ги анализирала за една студија на Институтот, две третини од нив имаат завршена обука или факултет. Доколку се диференцираат регионите на потекло, тогаш токму источноевропските земји се натпросечно добри во однос на нивото на образование.

Осен тоа, со студијата се стигнало до заклучок дека голем дел од Романците и Бугарите, кои по 2007. година дошле во Германија, извршуваат работа која не е соодветна на нивното образование. Во зависност од методот на пресметување, уделот на преквалификувани се движи меѓу 40 и 58 проценти.

 Само дискриминација или комплексен проблем?

Од агол на Партијата на левицата актуелната дебата за така нареченото „доселување од сиромаштија“ од Романија и Бугарија запаѓа во поинакво светло. Сабине Цимерман, портпарол на пратеничката група на Партијата на левицата во Бундестагот задолжена за политиките за пазарот на трудот, напротив зборува за „доказ за лошата политика на пазарот на работна сила“.

 За тоа одговорен е пред сѐ општиот тренд со ниски плати, кои сѐ повеќе оди на товар на доселениците „Тоа е систематска дискриминација, која се одвива таму“, изјави пратеникот на Бундестагот за ДВ. „Многу работодавачи вработуваат лица од овие земји за ниски плати“.

Според гледиштето на Нина Нојбекер само дискриминацијата не може да ги објасни големите разлики во однос на вработените Германци. Најверојатно за тоа се одговрни редица фактори: „На пример сосема јасно увидовме, дека многумина доселеници поретко располагаат со дипломи за квалификација за одредена професија отколку Германците“, вели економскиот стручњак Нојбекер за ДВ. Во многу земји, исто и во ЕУ, класична обука за одредена професија не е толку проширена како во Германија.

 Друга важна причина е тоа што на многу луѓе странските дипломи не им се признати во Германија - или тоа се случува со големи потешкотии. „Тука не се користи вистински потенцијалот“, забележува експертот.

„Мислам дека едноставно се прави премалку, за постапката за признавање да се спроведе брзо - но, тоа со оглед на потребата од стручна сила е итно неопходно“, критикува Сабине Цимерман од Партијата на левицата. Збунувачката германска „џунгла за надлежности“ е друга голема пречка: за воспитните професии, наставници, негуватели се надлежни покраините, другите професии се регулираат на сојузно ниво.

Работиме на тоа, се вели на поркраинско ниво: На пример во иднина треба да важат изедначени критириуми за здравствените професии. Досега во Германија за ова важат различни услови: тоа значи ако еден Романец во Северна Рајна Вестфалија може да работи како негувател на стари лица, истото ни од далеку не може да го работи во Баварија. Во пет германски покраини доселениците досега немаа ниту право на тоа да им бидат проверени нивните дипломи.

Извор:

Swiss News

Erfolgreicher Austria Showcase Bau und Infrastruktur in Skopje
IMAGE Sieben österreichische Unternehmen präsentierten sich vorTransportminister und Baufirmen Am 5. November 2014 organisierte das AußenwirtschaftsCenterSkopje einen durch die Internationalisierungsoffensive desÖsterreichischen Wirtschaftsministeriums finanzierten Showcase zuBau & Infrastruktur in Mazedonien. Austria Showcase Bau und Infrastruktur in SkopjeSieben österreichische Firmen (u.a. Thales, Voith, Delta Bloc,Terra-Mix) präsentierten sich vor allen relevanten mazedonischenPlayern dieser Branche wie dem Transportminister, dem Direktorder mazedonischen „Asfinag“ sowie den größten Bauunternehmen.Das Thema wird in Mazedonien auch in Zukunft aufgrund vonEBRD-Krediten und IPA... Read More...
Bau von Pflegeheimen und Kindergärten in Mazedonien
IMAGE Regierung bietet Förderungen - auch für Auslandsinvestoren Die mazedonische Regierung fördert den Bau von Alterspflegeheimenund Kindergärten. 35 neue Lokationen sind für den Bau vonPflegeheime identifiziert worden, 55 Objekte sollen erneuertwerden. Für den Bau von neuen Kindergärten stehen 23 Lokationenzur Verfügung.Der Grundstückspreis wird für 1 Euro/m2 angeboten, dieReduzierung der kommunalen Gebühren und Abgaben beträgt 95 %.Auch ausländische Unternehmen können in diesen Bereicheninvestieren. Mehr... Read More...
Schweizer unterliegen Mazedonien deutlich
IMAGE Für die Schweizer Handballer verläuft der Auftakt zur EM-Ausscheidung unbefriedigend. In Mazedonien bezieht die SHV-Auswahl eine 20:27-Niederlage.(si) Die international ins untere Tableau abgerutschte Equipe von Rolf Brack erfüllte zumindest während der ersten 34 Minuten die Erwartungen. Als Roman Sidorowicz das 11:12 markierte, zeichnete sich ein überraschend gutes Ergebnis ab. Dann unterliefen dem Aussenseiter aber zu viele «unforced errors», derweil der EM-Fünfte von 2012 die Schlagzahl nochmals spürbar erhöhte und innerhalb weniger Minute die Zäsur erzwang. Am Ende war die Differenz sogar deutlicher als bei den Niederlagen gegen die Balkan-Equipe in der letzten missratenen... Read More...
Griechenland und Mazedonien streiten vor UN um Staatsnamen
IMAGE NEW YORK (awp international) - Griechenland und das kleine Mazedonien werden ihren Namensstreit jetzt auf höchster Ebene austragen. Der Sondergesandte von UN-Generalsekretär Ban Ki Moon, Matthew Nimetz, will die Vertreter beider Länder nächste Woche in New York erst einzeln und dann gemeinsam empfangen, teilten die Vereinten Nationen am Mittwoch mit. «Ziel ist es, durch unsere Vermittlung eine beiderseits akzeptable Lösung der »Namenssache« zu finden», sagte Nimetz. Griechenland stört sich seit Jahrzehnten an dem Namen «Mazedonien» der einstigen jugoslawischen Teilrepublik, weil die Region - nach Darstellung Athens - kaum etwas gemein habe mit dem antiken Mazedonien, Heimat von... Read More...
Das letzte Refugium des Balkan-Luchses
IMAGE Die Stauung von Gebirgsflüssen im Nationalpark Mavrovo bedroht eine herrliche Landschaft und ihre natürlichen Bewohner. Aber auch die einheimischen Naturschützer werden von den Behörden unter Druck gesetzt.Das Besucherzentrum des Mavrovo-Nationalparks ist ein hübsches Blockhaus. Durch die Büsche am Strassenrand glitzert der See. Ein freundlicher Parkwächter sitzt zwischen geschnitzten Souvenirs und Wanderkarten. Doch an diesem Morgen läuft alles schief. Der Parkwächter ist nervös. Er schwitzt und telefoniert und verschwindet schliesslich im ersten Stock. Ratlos bleibt die kleine Besuchergruppe aus Journalisten und Naturschützern zurück, die eine anderthalbstündige Fahrt hinauf... Read More...

Види новости

Се издава стан во Струмица

Се издава комплетно наместен стан во Струмица.

Повеќе инфо...

Пребарувај

Пријави настан

Пријавете ги бесплатно вашите актуелни настани кои се од интерес на македонците во Швајцарија.
Пријави настан

CH Партнери

Baeckerei Gold
Evolution Design
Maneski Construction
PPC Concept
Swiss Keys Management SA
Velkov Importation

МК Партнери

cobi
dalvina
evolution-webdesign
kuli
lavinter

Бизнис Каталог